Старото (Славейковото) школо
Старото (Славейковото) школо
Старото (Славейковото) школо
Старото (Славейковото) школо
<
>
Старото (Славейковото) школо
Люлка на българското
светско образование
Музей Старото школо
X
Музеите на Трявна
Музей

Старото (Славейковото) школо

Построено в периода 1836-1839 г 

Едно от първите светски училища в България. Открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков,  който открива и класно училище в тази сграда. Въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити. Промените, които Славейков прави тук, са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и като Славейковото школо. Сега в тази сграда се помещават:

възстановка на стая от взаимно училище, в която всеки може да се върне в началото на 19 век и да опита да пише върху пясък, да чете от взаимоучителните таблици, да се запознае с реда и строгите изисквания към учениците във възрожденското училище,  да се закичи с кавалерия и да си вземе такава за спомен;

дарението от картини и пластики на художника със световна известност Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков; изложба стари часовници, сред които часовник с обратен ход на стрелките, часовников механизъм за кула, гравитационен часовник; документална изложба, проследяваща историята на учебното дело в Трявна.

 

Атракции в музея

"ОБУЧЕНИЕ ПО ДЪРВОРЕЗБА"

(май-септември)

Таксите за обучение на човек са:

- един час - 10.00 лв. (заготовка - лъжица)

- един ден - 30.00 лв. (заготовка - талерка)

- два дни - 50.00 лв. (заготовка - кутия)

Музеят предлага също и демонстрации на дърворезба.

Необходима е тридневна предварителна заявка.

 

"СКЛЮЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ БРАК или СВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ"

Музеят предлага сключване на граждански брак или сватбена фотосесия в автентична обстановка. Превърнете този най-важен в живота си ден в едно неповторимо изживяване. За сватбеното тържество можете да изберете: Музей "Тревненска иконописна школа", Даскалова къща, Райкова къща или двора на Старото школо.

Необходима е предварителна заявка.

Музей

АДРЕС
пл. „Капитан дядо Никола” 7
(площадът с Часовниковата кула)
Тел. 0899 705 045

РАБОТНО ВРЕМЕ
Всеки ден от 9:00 до 17:00 часа
Старото (Славейковото) школо
 

Разположение

↑

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"
Инвестираме във Вашето бъдеще!

Договор № BG161PO001 / 3.1-03/2010/036
"Трявна - градът, в който се ражда красота"

Провктът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие.

© 2013 Трявна - музеи, забележителности, спорт, почивка, Трявна - музеи и забележителности
Сайтът е изпълнен от Консорциум "Звук и Светлина" (Кейбъл Тех Кейбъл Тех) и е базиран на дизайн и система за администрация на .