Даскаловата къща
Даскаловата къща
Даскаловата къща
Даскаловата къща
<
>
Даскаловата къща
Резбованите слънца
Трявна
Музей Даскаловата къща
X
Музеите на Трявна
Музей

Даскаловата къща

Строена е за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца  и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. Тук през 1963 г. е открит единственият  по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската, като се тръгне от най-ранната овчарска резба, премине се през резбата, украсяваща дървото в архитектурата на къщите, домашните иконостаси – толкова обичани и майсторски изработени от тревненци, и се стигне до дълбоката и пластична резба, с която тревненските първомайстори красят църковни иконостаси, владишки тронове.

Възстановката на резбарска работилница проследява подготвителния процес на дърворезбата, показан е резбарски инструментариум. Важен акцент на експозицията е дърворезбената колекция – скулптурни фигури на български царе, барелефи на български революционери, възрожденци, дело на един от известните тревненски майстори-дърворезбари Генчо Марангозов. 

Атракции в музея

 "ПИСАН БРЪШЛЯН"

     (май – септември)

 

 

Рисуване на бръшлянови листа по стара тревненска традиция.

Цена за един час:

Възрастни 2.00 лв

 

Учащи 1.00 лв

  „СЛЪНЧЕВ ПЪЗЕЛ“

Редене на пъзел с изображение на резбованите тавани в Даскалова къща – „Къщата със слънцата“, където и до днес се спори, чие резбовано слънце е по-красиво: „Майското слънце“ на стария майстор Димитър Ошанеца или „Юлското слънце“ на калфата Иван Бочуковеца. Музеят разполага с 4 броя големи пъзели 60х60см.

 

"ВЕЧЕРНИ ПОСЕЩЕНИЯ"

(май-септември)

Цена - 200.00 лв. плюс входна такса за всеки посетител. Включва закичване с писан бръшлян, почерпка с ракия и програма.

Необходима е предварителна заявка.

 

 

Музей

АДРЕС
ул. „Петко Р. Славейков” № 27 А
тел. 0677/ 6-21-66

РАБОТНО ВРЕМЕ
Всеки ден от 9:00 до 17:00 часа
Даскаловата къща
 

Разположение

↑

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"
Инвестираме във Вашето бъдеще!

Договор № BG161PO001 / 3.1-03/2010/036
"Трявна - градът, в който се ражда красота"

Провктът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие.

© 2013 Музеите на Трявна, Трявна - музеи и забележителности
Сайтът е изпълнен от Консорциум "Звук и Светлина" (Кейбъл Тех Кейбъл Тех) и е базиран на дизайн и система за администрация на .