Съвременно изкуство в Трявна
Съвременно изкуство в Трявна
Съвременно изкуство в Трявна
Съвременно изкуство в Трявна
<
>
Съвременно изкуство в Трявна

Трявна
Съвременно изкуство
Музеите на Трявна

Съвременно изкуство в Трявна

Освен възрожденско изкуство, музеят в Трявна е гостоприемен дом и на съвременното българско изкуство благодарение на щедри дарителски жестове на художници и колекционери.

Един от първите дарители е живописецът Иван Христов. На неговата четка принадлежат много платна, пресъздаващи атмосферата на българските възрожденски градове. Музеят притежава колекция от творби - маслени платна от края на ХIХ и началото на ХХ век, на един от първите български художници – Иван поп Димитров.

Колекционерът Тотю Гъбенски подари на родния си град Трявна над 500 картини от около 80 български художници, творили от началото до 80-те години на ХХ век.

Музеят притежава големи колекции картини от наши съвременници.

Най-голямата, принадлежаща на Трявна, е от творби на Димитър Казаков-Нерон. Негови платна притежават частни и обществени колекции в целия свят. Постоянна експозиция с най-добрите творби на Казаков е показана в Старото школо. В нея успешно се вплитат и дървените пластики на неговия брат Никола Казаков. Двамата създават атмосфера, в която времето е относителна величина, а пластовете са неизброими.

Музеят притежава уникална колекция "Графикатури” на професор Иван Газдов, графики на професорите Румен Скорчев, Тодор Тачев. Професор Николай Майсторов се представя също с няколко цикъла графики, сред които "Унамуно-Сервантес” и "Библията”; скулпторът Иван Колев – с малка пластика; Цанко Панов с графики, доцент Цветан Колев – живопис и др. Дарението на професор Кънчо Цанев постави началото на фонд със съвременна дърворезба, работена от продължителите на Тревненската резбарска школа.
 

Разгледайте

Съвременно изкуство в Трявна
↑

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"
Инвестираме във Вашето бъдеще!

Договор № BG161PO001 / 3.1-03/2010/036
"Трявна - градът, в който се ражда красота"

Провктът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие.

© 2013 Забележителности и музеи в Трявна, Трявна - музеи и забележителности
Сайтът е изпълнен от Консорциум "Звук и Светлина" (Кейбъл Тех Кейбъл Тех) и е базиран на дизайн и система за администрация на .