Културни прояви
Културен афиш

История културни прояви

Изложба "Платна" на Мариана Сърбова

05.10.2017 - 31.10.2017
Галерия „Гъбенски“, ул. „П. Р. Славейков“, 47"

Национален дарителски фонд „13 века България” – Галерия „Гъбенски”, гр. Трявна имат удоволствието да Ви поканят на 5-ти октомври (четвъртък) в 17.30 часа, на откриването на изложба „Платна” на Мариана Сърбова.

ПЛАТНА
За тънката линия, където се срещат различните реалности - обективната и онази в нашето въображение.
За наблюдателите, без които хоризонтите не съществуват и които с погледа си превръщат тази територия в пространство на мечти и очаквания.
За това, как понякога трябва да се отдалечиш, за да видиш по-ясно.
За платната, които символично ни отвеждат по нашия път.

“Платна” е пътуващ артистичен проект, изследващ мястото на мечтите и изкуството в живота.
След показването на „Платна“ в Бургас и в Габрово, те ще гостуват и в Галерия „Гъбенски“ в Трявна.

Проектът е роден край морето, но изследва символиката на платната, хоризонтите, вятъра и пътешествието в тяхната многопластовост и абстрактност. Хоризонтите често са пълни с платна, а отвъд чакат нови хоризонти. Ние самите сме платна. По нас остават следи - от пътя, по който минаваме, от радости и разочарования, от взиране и очакване, от работа и битки. Надявам се всеки един човек да може да види в „празните“ платна своите собствени желания, не/начертани планове, пътища.

За цикъла “Платна” са използвани стари ветроходни платна. Превръщането им в “картини” експонира кадрирани моменти от техния функционален живот. Чрез нарязването им на отделни пана - своеобразно ”жертвоприношение” - те се трансформират в нещо друго, в изкуство. Изображенията по тях са всъщност следите и белезите от техния живот.

Сайтът horizonti.marspaces.com е една история за хоризонти - без видимо начало и край. През доста от дните пътят ми минава покрай морето и вървейки, хоризонтът винаги върви до мен - ден след ден. Всеки ден, минавайки покрай морето, правя снимка към хоризонта. Това не е метеорологична статистика за вълнението на морето, а лично преживяване на ежедневието, наблюдение върху вълновата природа на света и мислите. Хоризонтът като линия, която визуално съшива реалности. Не само небето и земята. Хоризонтът като отвор на кладенец, в който няма как да погледнеш. Там всички събития са възможни, защото не ги виждаме. Тънката граница между вчера и днес. Между днес и утре...

ПЛАТНО
съществително нарицателно име, среден род, тип 54
1. Къс (парче) плат.
2. Чаршаф.
3. Къс плат, който се използва за задвижване на кораби от вятъра.
4. Екран за прожекции.
5. Разпънат къс плат, върху който да се рисува.
6. Рисунка, която се предполага, че има художествена стойност.

Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас по Програма за съфинансиране на независими културни проекти.

↑

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"
Инвестираме във Вашето бъдеще!

Договор № BG161PO001 / 3.1-03/2010/036
"Трявна - градът, в който се ражда красота"

Провктът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие.

© 2013 Забележителности и музеи в Трявна, Трявна - музеи и забележителности
Сайтът е изпълнен от Консорциум "Звук и Светлина" (Кейбъл Тех Кейбъл Тех) и е базиран на дизайн и система за администрация на .